Compact Living:: 33 sqm Apartment in a Moscow Historic Building by Studio Bazi

Last year, we wrote about a 35 sqm (377 sqft) apartment in Moscow which the Russian architect Alireza Nemati from Studio Bazi designed for himself and his wife. This year, Nemati finished an even smaller apartment in a historic building in the center of Moscow, Russia.

The client was a single man who wanted to refurbish his 33 sqm (355 sqft) apartment so that it would be a place with all facilities to meet the modern human needs. Nemati designed several blocks that included a kitchen and laundry, bookshelf, pull out wardrobe, and storage. The bookshelf occupied the entire wall between the kitchen block and the windows. In order to leave the window free of any obstacle for opening, a deepening was made in the structure of the bookshelf that became a place for hanging chairs for guests.

The oak block contains a kitchen hidden behind folding doors, with plenty of storage for all client’s needs, including a vegetable unit with ventilation, plate holder, pull-out table, and refrigerator. Next to the kitchen block, there is a wardrobe with a washing machine, cleaning and laundry accessories. A curtain embedded in this block separates the bedroom and bathroom from the living zone, making them more cozy and private.

Compact Living:: 33 sqm Apartment in a Moscow Historic Building by Studio Bazi

A round window in the small bathroom gives a view of the street making it more open. Next to the shower room, a white painted block containing pull-out wardrobe integrated under the stair.

This article is a part of the ‘Compact Living’ series. You can read about other designs of compact houses and apartments on this page.

DIAGRAMS

Compact Living:: 33 sqm Apartment in a Moscow Historic Building by Studio Bazi

Compact Living:: 33 sqm Apartment in a Moscow Historic Building by Studio Bazi

Compact Living:: 33 sqm Apartment in a Moscow Historic Building by Studio Bazi

PROJECT DATA

LOCATION: Russia, Moscow
DESIGN: Studio Bazi (Alireza Nemati)
FLOOR AREA: 33 sqm (355 sqft)
PROJECT YEAR: 2017
PHOTOS: Polina Poludkina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *