Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

The London and Venice based practice Daniele Petteno Architecture Workshop – DPAW has redesigned a 69 sqm (743 sqft) self-contained flat located on the raised ground floor of a late XIX century Edwardian terrace building in London. The project was conceived to turn this flat, unmodernised and very fragmented as result of a poor 1970’s conversion, into a comfortable and fully equipped apartment, plenty of innovations and specifically designed to suit the needs of a young family.

The design concept is based on the contemporary reinterpretation of the British Edwardian 2-rooms layout featuring one big room at the front and one at the rear, to both reveal the original rooms’ proportions and enhance the two beautiful and monumental windows at the front. The layout is generated by the balanced intersection of two opposite ‘L’. The white ‘L’, which is full height (3,8 m or 12,5 ft), is made of partitions and incorporates a number of wardrobes and cupboards. It also defines the overall layout with the main corridor, a kitchen-dining-living open space at the front, and the master bedroom en-suite at the rear. The black ‘L’, which is 2,25 m (7,4 ft) high, is made of a bespoke furniture and has multiple functions: kitchen, spirits bar, CD/DVD storage, TV furniture, etc…

The intersection between these two ‘L’ generates the element that makes this project unique – a wide glazed internal opening, which gives the front and rear rooms an extraordinary visual depth and continuity, and that can be screened anyway when needed. This opening really works like an additional big window inside the house, allowing enjoying the natural daylight during the whole day, for a considerable energy saving, and giving the impression that both the living area and the master bedroom would double face (front and rear) the external spaces, with a beautiful view on the leafy Nevern Square gardens.

DRAWINGS

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture WorkshopNevern Square Apartment in London by Daniele Petteno Architecture Workshop

PROJECT DATA

LOCATION: London, Earls Court, Nevern Square
LOCAL AUTHORITY: Royal Borough of Kensington and Chelsea
RESIDENTIAL UNIT: Residential unit (apartment) located at the raised ground floor of a monumental Edwardian terraced building, built around the end of the XIX century.
PROJECT: Full interior re-design including full remodelling of the spaces, structural strengthening and installation of new structures and services.
DESIGN: Daniele Petteno Architecture Workshop – DPAW
DESIGNER: Daniele Petteno
PHOTOGRAPHY: Daniele Petteno Architecture Workshop – Archive
NET INTERNAL AREA OF THE PROPERTY (NIA): 69 sqm (743 sqft)
COMPLETION OF WORKS: November 2014
DURATION OF WORKS: 21 weeks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *