The Circular Pavilion in Paris by ENCORE HEUREUX architectes

The Circular Pavilion in Paris by ENCORE HEUREUX architectes

The Circular Pavilion is an experimental architectural object that was recently built in Paris with reused construction materials. It was designed by a French architectural studio ENCORE HEUREUX architectes. The name of the pavilion describes the process which follows the circular economy principles when ones’ waste become others’ resource.

About 60% of the implemented materials here find a second life. Wastes were taken from construction sites, erroneous orders or unused stocks. 180 wooden doors, deposited during a housing rehabilitation operation in Paris’ 19th district, form the facade. Inside, the isolation uses mineral wool removed from a supermarket roof. The wooden framework is made of extras from the construction site of a retirement home while the ground and the partition walls consist of former exhibition’s walls. Outside, the terrace is built with the wood of Paris Beach event. When it comes to the furniture, 50 wooden chairs were collected from Parisian bulky waste, fixed and painted, and the hanging lights come from the public lighting storage. At the exception of the framework and impermeability, all the work was done by the technical services of Paris City Hall.

PROJECT DATA

SURFACE: 70 sqm
CONCEPTION: March – September 2015
CONSTRUCTION: September – October 2015
DELIVERY: October 2015
CONTRACTING OWNER: Pavillon de l’arsenal (Alexandre Labasse, Kim Le, Marion Dambrin, Julien Pansu)
PROJECT MANAGEMENT: ENCORE HEUREUX Architects (Nicola Delon, Julien Choppin, Sonia Vu, Mathilde Billet, Emmanuelle Cassot, Guillaume Bland)
ENVIRONMENTAL TECHNICAL RESEARCH: Tribu
PHOTOS: Cyrus Cornut, Cyrille Weiner

Tags from the story
, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *