House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The briefing was to build a three-bedroom house on top of a warehouse built in the 80’s, where part of the roof was made with a flat slab and a small balcony, precisely with that idea of later building the house.

Given the constraints of the existing warehouse, the house shape turns out to be automatically set: a box that rests on the existing structure. The rooms are placed to the east, the toilets to the west, as well as the kitchen, looking to a centennial olive tree. The existing balcony will be maintained and ‘duplicated’ as a shading element. The living room is placed south where its south/east corner is diagonally cut in a way that the balcony could enlarge and offer an outdoor area protected from the sun and rain, overlooking the valley.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

PROJECT DATA:

Architecture: Miguel Marcelino

Structural Engineering: 560Eng (Jo?o Esteves)

Plumbing Engineering: 560Eng (Jos? Rodrigues)

Phases: 2007-2010 (project), 2011-2012 (construction)

General Contractor: Jo?o Fel?cio

Gross Floor Area: 138 m2

Gross Volume: 437 m3

Building Footprint: 114 m2

Site Area: 4.108 m2

Energy Efficiency Class: A

Location: Ch?charo, Torres Novas, Portugal

Client: C?ndido Vieira

Photographs: Jo?o Morgado – Architecture Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *